Υποψηφιότητα Στ. Λουμάκη στις εκλογές για το ΔΣ του ΕΒΕΑ - Προσωπικό μήνυμα

Αγαπητοί συνάδελφοι παραγωγοί ΑΠΕ

Μετά από έντεκα χρόνια επαγγελματικής δραστηριοποίησης στο χώρο των φωτοβολταϊκών (ηλεκτροπαραγωγικά, μελετητικά και κατασκευαστικά), οκτώ χρόνια στην θεσμική εκπροσώπηση των επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής του κλάδου έξι εκ των οποίων από την θέση του Προέδρου του ΣΠΕΦ και έχοντας αφιερώσει αμέτρητο χρόνο στον αγώνα της προάσπισης και της υγιούς ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην χώρα μας αλλά και στον εξορθολογισμό των αμέτρητων παραδοξοτικοτήτων και στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που διαχρονικά κληρονομήσαμε αλλά αντιμετωπίσαμε, με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας ενημερώσω για την νέα πρόκληση που μου προτάθηκε και που με χαρά αποδέχτηκα και να ζητήσω την στήριξη με την ψήφο σας στις επικείμενες (2, 3, 4 Δεκεμβρίου 2017, Ακαδημίας 7, Αθήνα, ώρες ψηφοφορίας από 9:00 πμ – 20:00 μμ) εκλογές του ΕΒΕΑ, στις οποίες και κατέρχομαι ως υποψήφιος για το Δ.Σ. του κορυφαίου επιμελητηρίου της χώρας με τον συνδυασμό του Προέδρου κου Κ. Μίχαλου στο μεταποιητικό (βιομηχανικό) τμήμα.

Κάποια εξαιρετικά δύσκολα χρόνια που συνέπεσαν στις μέχρι σήμερα θητείες μου στο τιμόνι του ΣΠΕΦ -στο οποίο και παραμένω τιμώντας την εμπιστοσύνη σας, μετά από κοπιώδη, αγωνιώδη και αρκετές φορές καθόλου ευχάριστη ή δημοφιλή εργασία δεδομένων και των πολιτικών επιλογών της εκάστοτε Κυβέρνησης που εξ’ ορισμού δεν είχαμε την δυνατότητα να μεταβάλλουμε, νομίζω επετεύχθησαν με στρατηγική, επιστημονικό και αδιάβλητο τρόπο κρίσιμες ισορροπίες βιώσιμης διακυβέρνησης του χώρου των φωτοβολταϊκών αλλά και των ΑΠΕ ευρύτερα μακριά από αυταπάτες και αφελείς λαϊκισμούς, που μπορεί προσωπικά να με διευκόλυναν ως δημοφιλές πολιτικό αφήγημα διαφυγής, το κόστος τους ωστόσο θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις μας και τον κλάδο.  Με την συστηματική, επιστημονική και πολυσχιδή αυτή εργασία, όπου λεπτομέρειες των 400 και πλέον δράσεων μας όλα αυτά τα χρόνια μπορείτε όπως πάντα να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας (www.spef.gr ), αλλά και τις αναπόφευκτες μα γόνιμες εν τέλει στο αποτέλεσμα ρήξεις που κατά καιρούς μη έχοντας άλλη επιλογή αντιμετωπίσαμε, νομίζω θεμελιώθηκε ουσιαστικά ο τεχνοκρατικός διάλογος στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας κόντρα στον «ξύλινο» πολιτικό, τον άκαρπο συνδικαλιστικό ή τον απλά επιφανειακό χάριν άλλων συμφερόντων που συνήθως κρύβονται από πίσω και που ανερμάτιστα ταλαιπωρούν άλλους κλάδους της οικονομίας ανακυκλώνοντας και όχι επιλύοντας προβλήματα.

Τώρα λοιπόν συνάδελφοι νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο βήμα, ώστε η φωνή των χιλιάδων επιχειρήσεων ΑΠΕ που ως ΣΠΕΦ εκπροσωπούμε αλλά και που ευρύτερα προασπίζουμε με το έργο μας, να εκπροσωπηθεί επάξια στο Δ.Σ. του κορυφαίου επιμελητηρίου της χώρας μας που είναι το ΕΒΕΑ.  Ο αριθμός άλλωστε των χιλιάδων επιχειρήσεων ΑΠΕ που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του μεταποιητικού (βιομηχανικού) τμήματος του ΕΒΕΑ αλλά και η ισχυρή τους αναλογία εκεί επί του συνόλου, νομίζω δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.  Οι ΑΠΕ που εκμεταλλευόμενες εγχώριους ανανεώσιμους πόρους παράγουν καθημερινά «πράσινο» ηλεκτρισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας χωρίς εξαρτήσεις εισαγόμενων λειτουργικών πρώτων υλών και εκροές συναλλάγματος, θα είναι σύμφωνα και με τις επίσημες θέσεις της Πολιτείας η αιχμή του δόρατος στην ανάπτυξη της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια.  Ο δρόμος τεχνικά και οικονομικά περιλαμβάνει βεβαίως σημαντικές προκλήσεις οπότε απαιτείται γνώση και στρατηγική σε όλα τα επίπεδα για να καρπωθούμε τα οφέλη.  Όραμα μου, όπως με κάθε ευκαιρία σας έχω επικοινωνήσει, είναι η αγορά των ΑΠΕ στην χώρα μας να παραμείνει αλλά και να συνεχίσει να αναπτύσσεται από ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρή παρουσία των μικρομεσαίων μέσα και από κατάλληλα μοντέλα πολυσυμμετοχικής ανάπτυξης.  Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα και με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας ο πλανήτης δεν μπορεί να περιμένει άλλο, αφού το επίπεδο CO2 στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ το 2016 φθάνοντας τα 403 ppm, δηλαδή υψηλότερα κατά 45% τουλάχιστον από τα προβιομηχανικά επίπεδα των 180-280 ppm.

Στην φιλόδοξη λοιπόν αυτή πορεία προς την απανθρακοποίηση, η οποία τυγχάνει όχι μόνο Πανευρωπαϊκή αλλά και Παγκόσμια, οι ΑΠΕ οφείλουν να μετέχουν δυναμικότερα στα όργανα έκφρασης και διαβούλευσης της ιδιωτικής οικονομίας όπως είναι τα Επιμελητήρια με εκπροσώπους αιρετούς και επιστημονικά άρτια καταρτισμένους.  Αν και ως ΣΠΕΦ οι επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις μας διαχρονικά εισακούγονται και εν γένει υιοθετούνται από την Πολιτεία, εκτίμηση μου είναι πως η συμμετοχή μου ως εν ενεργεία Προέδρου του ΣΠΕΦ στις επικείμενες εκλογές του ΕΒΕΑ και η εκλογή μου στο Δ.Σ. του με την στήριξη σας, θα έχει αρκετά περισσότερα να προσφέρει στις ΑΠΕ αλλά και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εν γένει, που ως ρυθμιζόμενη ελέγχεται σε σημαντικό βαθμό από το Κράτος.  Για εμάς για παράδειγμα το σύνθημα περί φορολογικής σταθερότητας δεν εξαντλεί το πρόβλημα της θεσμικής αξιοπιστίας της Πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις, αφού λειτουργώντας υπό ρυθμιζόμενο καθεστώς αδειολογικά και λειτουργικά υφιστάμεθα τις επιπτώσεις τυχόν παλινωδιών ή αστοχιών σε πολλαπλάσιο βαθμό.  Η μείωση ωστόσο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επί των κερδών, η κατάργηση του άδικου Τέλους Επιτηδεύματος ιδίως των υποκαταστημάτων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το Κράτος, η αύξηση της ρευστότητας της αγοράς και η δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης που θα απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν βιώσιμο αναπτυξιακό επιχειρηματικό σχέδιο ασχέτως μεγέθους, αποτελούν προφανείς προτεραιότητες μου στο ευρύτερο επιχειρηματικό πεδίο.

Κλείνοντας, αν και γνωριζόμαστε όλοι από καιρό, με σεβασμό προς την ψήφο σας με την οποία και σας ζητώ να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου στις επικείμενες εκλογές του ΕΒΕΑ (2, 3, 4 Δεκεμβρίου 2017, Ακαδημίας 7, Αθήνα, ώρες ψηφοφορίας από 9:00 πμ – 20:00 μμ), στις οποίες και κατέρχομαι ως υποψήφιος για το Δ.Σ. του κορυφαίου επιμελητηρίου της χώρας με τον συνδυασμό του Προέδρου κου Κ. Μίχαλου στο μεταποιητικό (βιομηχανικό) τμήμα, σας υποβάλλω το συνοπτικό μου βιογραφικό σημείωμα και παραμένω στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.

http://www.spef.gr/index.php/ el/meli/meli-ds/viografika

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές έχουν όλες οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο ΓΕΜΗ που τηρεί το ΕΒΕΑ και που είναι ταμειακά ενήμερες μέχρι και για το 2016.  Η ψηφοφορία σε αρκετές περιπτώσεις (εξαρτάται από τη νομική μορφή της επιχείρησης αλλά τον αριθμό των εταίρων) γίνεται κατόπιν υπόδειξης εκπροσώπων από την κάθε εταιρεία που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.  Η υπόδειξη αυτή πρέπει να γίνει μέχρι τις 25/11/17.  Προς διευκόλυνση σας επισυνάπτω επίσημα αρχείο του ΕΒΕΑ που περιγράφει επακριβώς σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται δήλωση εκπροσώπησης μέχρι τις 25/11/17, δηλαδή πριν την ψήφο.

Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε το αρχείο του ΕΒΕΑ

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στέλιος Λουμάκης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβριου 2017 12:03