(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Νέες ενδικοφανείς προσφυγές κατά του διαγωνισμού για τα 400άρια της Πελοποννήσου

 

Πηγή: www.worldenergynews.gr  05/10/23
 

Την ακύρωση του διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά της Πελοποννήσου που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ ζητούν από τη ΡΑΑΕΥ οι υποψήφιοι επενδυτές που ταλαιπωρούνται εδώ και ένα χρόνο δηλώνοντας ότι η επιβολή και μόνο προστίμου από τη ΡΑΑΕΥ προς τον ΔΕΔΔΗΕ για τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού, καθώς και το «πάγωμα» του, δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μάλιστα είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις νομικές ενέργειες και ήδη έχουν κατατεθεί νέες προσφυγές στη ΡΑΑΕΥ με αίτημα την ακύρωση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου η ΡΑΑΕΥ δημοσιοποίησε την απόφαση της να επιβάλει πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ για παραβάσεις σε ότι αφορά τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού.

Μάλιστα όπως αναφέρει η απόφαση της ΡΑΑΕΥ στον Διαχειριστή του Δικτύου επιβάλλεται πρόστιμο 1.000.000 ευρώ για «παράβαση από πλευράς του, της υποχρέωσης εκτέλεσης με τη δέουσα επιμέλεια των αναφερόμενων στο αιτιολογικό της απόφασης υποχρεώσεών του που αφορούν στη διασφάλιση της πρόσβασης στο Δίκτυο υπό όρους ισοτιμίας και διαφάνειας και υψηλών προτύπων ποιότητας που απορρέουν από την ιδιότητά του ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ως προς τη διεξαγωγή των από 21.10.2022 και 25.10.2022 διαδικασιών Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα Κορεσμένα Δίκτυα της Πελοποννήσου και της Κρήτης».


Το διακύβευμα

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δικαιώνει τις αιτιάσεις των αποκλεισμένων υποψήφιων επενδυτών οι οποίοι στις σχετικές προσφυγές τους μιλούσαν περί «βαρύτατης δυσλειτουργίας, κολλημάτων και καταρρεύσεων του πληροφοριακού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ την ώρα του διαγωνισμού».

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο διαγωνισμός είχε μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα, η ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την πρόκριση ή τον αποκλεισμό τους. 

Λόγω, ωστόσο, των προβλημάτων που εμφάνισε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες, οδήγησε εν τέλει στον αποκλεισμό τους, αφού το διατιθέμενο περιθώριο ηλεκτρικού χώρου καλύφθηκε προηγουμένως από άλλους που δεν αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα. 

Με άλλα λόγια την πρόκριση ή μη των έργων φαίνεται πως την καθόρισαν τα προβλήματα της πλατφόρμας του διαχειριστή. 

Υπενθυμίζεται πως η ειδική πραγματογνωμοσύνη που παρήγγειλε η ΡΑΑΕΥ και που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Αυγούστου, ήταν αποκαλυπτική των προβλημάτων του πληροφοριακού συστήματος του Διαχειριστή και του χάους που επικράτησε στο διαγωνισμό της Πελοποννήσου.   


Πάγωμα του διαγωνισμού

Ωστόσο, η ΡΑΑΕΥ, πέραν της καταδίκης του ΔΕΔΔΗΕ με βαρύτατο πρόστιμο για τα προβλήματα του διαγωνισμού, δεν αποφαίνεται στην απόφαση της για το εάν γίνονται δεκτές ή όχι οι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει μαζικά οι καταγγέλλοντες. 

Μάλιστα νομικοί κύκλοι των επενδυτών υπογραμμίζουν πως το «πάγωμα» του διαγωνισμού συνεχίζεται έως ότου αποφανθεί η ΡΑΑΕΥ για την αποδοχή ή απόρριψη των αιτημάτων ακύρωσης κατά του διαγωνισμού.   

Με βάση όλα αυτά έχει ξεκινήσει ήδη ο νέος κύκλος ενδικοφανών προσφυγών στη ΡΑΑΕΥ η οποία καλείται να συμπληρώσει την απόφαση της επί του διαγωνισμού και να προχωρήσει στην ακύρωση του.

Μάλιστα ο Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του ΣΠΕΦ, ο οποίος έχει προσφύγει και ο ίδιος στη ΡΑΑΕΥ κατά του διαγωνισμού της Πελοποννήσου υπέβαλε χθες την νέα ενδικοφανή προσφυγή του στη ΡΑΑΕΥ ζητώντας την συμπλήρωση της Απόφασης Ε-132/2023 ως προς τον πυρήνα της Καταγγελίας του, που δεν είναι άλλος από την ακύρωση ή μη του διαγωνισμού. 

Σύμφωνα με τον κο Λουμάκη το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ενδικοφανείς προσφυγές ενώπιον της ΡΑΑΕΥ όχι μόνο από επενδυτές αλλά και μηχανικούς που δεν κατάφεραν να υποβάλλουν λόγω των προβλημάτων της πλατφόρμας της Πελοποννήσου αιτήσεις για λογαριασμό πελατών τους και που τώρα βρίσκονται ως επαγγελματίες απόλυτα εκτεθειμένοι απέναντι τους. 

Ο κος Λουμάκης, υπογραμμίζει πως «κανείς δεν νομιμοποιείται να αποφανθεί επί των αιτήσεων ακύρωσης του άρθρου 34, του ν. 4001 που υποβλήθηκαν με τις Καταγγελίες των επενδυτών στην ΡΑΑΕΥ πλην της ιδίας και γι' αυτό οφείλει η ανεξάρτητη Αρχή να συμπληρώσει την Απόφαση της ώστε να μην υποπέσει σε παράβαση καθήκοντος με ότι αυτό θα συνεπάγεται στην περαιτέρω δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.  Εμείς οι επενδυτές, καταλήγει, δεν διανοούμαστε την αγορά ενέργειας χωρίς μια πραγματικά ανεξάρτητη και ισχυρή ΡΑΑΕΥ και για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέψουμε ο ρόλος της -έστω και πλαγίως όπως επιχειρείται- να απομειωθεί ή να αυτοκαταργηθεί»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Οκτωβριου 2023 05:14
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.