Απόφαση ΡΑΕ για διατήρηση εφεδρειών και ωριαίο πλαφόν της ΠΧΠΕΛ στα 15 ευρώ/MWh

Η διατήρηση του υπολογισμού των περιορισμών εφεδρείας στην επίλυση του εικονικού ΗΕΠ σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ συνιστά δίκαιη εξέλιξη. Πρώτος και μάλλον μόνος ο ΣΠΕΦ είχε αντιληφθεί, επισημάνει και επιμείνει έγκαιρα στην κρισιμότητα του ζητήματος κατά την τοποθέτηση του στην δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, που αντιθέτως εισηγείτο να αφαιρεθούν όλες και μονομιάς καθιστώντας έτσι την εικονική ΟΤΣ άρα και την ΠΧΠΕΛ πλασματική και υποτονική.  Η απόφαση της ΡΑΕ λοιπόν είναι στην σωστή κατεύθυνση και εντός του πνεύματος αλλά και του γράμματος του ν. 4414, πως οφείλει να επιλύεται ο εικονικός ΗΕΠ βάσει του ίδιου μηχανισμού αγοράς και υπό πραγματικές κάθε φορά συνθήκες αλλά χωρίς τις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Σε ότι αφορά το ωριαίο πλαφόν που θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά στο χαμηλότερο επίπεδο των 15 ευρώ/MWh από Οκτώβριο αναδρομικά και όχι των 40 ευρώ/MWh που ίσχυε από τον Ιανουάριο, η επίδραση όπως παρακάτω δίνεται με αριθμούς δεν είναι αρνητική για τον ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι σήμερα για το διάστημα των μηνών από Οκτώβριο μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου και πάντοτε σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη τιμή στόχο της ΠΧΠΕΛ των ~7,5 ευρώ/MWh, ήτοι έσοδα στα 370 εκατ. ετησίως

Για τον Οκτώβριο 2016 λοιπόν με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 4,4 ευρώ/MWh στα 3,8 ευρώ/MWh και τα τελικά έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισέπραττε το 50%) από τα 8,3 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 7,2 εκατ. ευρώ.

Για τον Νοέμβριο 2016 με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 10,6 ευρώ/MWh στα 5 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισέπραττε το 50%) από τα 21,1 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 10 εκατ. ευρώ.

Για τον Δεκέμβριο 2016 με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 15,6 ευρώ/MWh στα  6,1 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισέπραττε το 50%) από τα 37,5 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 14,7 εκατ. ευρώ.

Για τον Ιανουάριο 2017 με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 21,3 ευρώ/MWh (με ωριαίο πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh που ίσχυε) στα  10,5 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισπράττει το 100%) από τα 108 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 53,4 εκατ. ευρώ.

Για τον Φεβρουάριο 2017 (διάστημα μέχρι την 12η) με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 22,5 ευρώ/MWh (με ωριαίο πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh που ίσχυε) στα 10,9 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισπράττει το 100%) από τα 41,2 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 20 εκατ. ευρώ.

Σωρευτικά λοιπόν για τους μήνες αυτούς η μεσοσταθμική μοναδιαία ΠΧΠΕΛ με το ωριαίο νέο πλαφόν των 15 ευρώ/MWh αναδρομικά από 1/10/16 διαμορφώνεται στα 7,1 ευρώ/MWh δηλαδή σχεδόν ταυτόσημη με την προσδοκώμενη τιμή στόχο των 7,5 ευρώ/MWh βάσει και της εκτίμησης του ΑΠΘ.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Φεβρουαριου 2017 01:20