(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Συνάντηση με Παπαγεωργίου για πληρωμές και φορολογία


 

 κλίκ στις φωτό για μεγέθυνση    

 

Σε συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ των απλήρωτων για 7 – 8 μήνες επαγγελματιών ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά και της αθρόας προσέλευσης κόσμου που υπήρξε, διεξήχθη συνάντηση πενταμελούς κλιμακίου τους (ο ΣΠΕΦ είχε εγγράφως από το Υπουργείο χθες ζητήσει το κλιμάκιο να είναι 10μελές) με τον Υφυπουργό Ενέργειας κο Α. Παπαγεωργίου, τον Γενικό Γραμματέα κο Κ. Μαθιουδάκη και τον Διευθυντή του Γραφείου Υφυπουργού κο Ν. Μενδρινό.  Από πλευράς παραγωγών στην συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Σ. Λουμάκης - Πρόεδρος ΣΠΕΦ, Θ. Κουτσουπιάς – Πρόεδρος ΕΣΑΦ, Σ. Τσολάκος – Πρόεδρος ΘΕΣΙΦ, Ε. Σμυρνιώτης και Δ. Ντάλλας.  Διαμείφθηκαν τα ακόλουθα:

 

·   Η παραγωγή του Ιουνίου 2013 ξεκινά σήμερα να αποπληρώνεται και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.  Η παραγωγή Ιουλίου ‘13 θα έχει εξοφληθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου και αυτή του Αυγούστου ‘13 μέχρι τις 31 Μαρτίου.

 

·    Στο φλέγον θέμα της καταβολής στις Εφορίες ανείσπρακτου ΦΠΑ για τα τιμολόγια που εκδίδονται στο όνομα του ΛΑΓΗΕ, οι παραγωγοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους, αφού η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να λύσει το ακανθώδες αυτό θέμα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες.  Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ δεσμεύτηκε να το προωθήσει εκ νέου όσο περισσότερο γίνεται σε συνεργασία και με το Υπ. Οικονομικών.

 

·   Φλέγον θέμα που επίσης «πνίγει» τους παραγωγούς είναι η υποχρέωση τους να προσκομίζουν κάθε μήνα φορολογική ενημερότητα στον ΛΑΓΗΕ για να δικαιούνται πληρωμών.  Οι παραγωγοί ωστόσο δεν μπορούν λόγω των οφειλών του ΛΑΓΗΕ να την εξασφαλίσουν, αφού υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην εφορία.  Επιπλέον τα ταμειακά προβλήματα του ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπουν ούτε την εμπρόθεσμη εξυπηρέτηση ενημεροτήτων με παρακράτηση ΔΟΥ, οπότε οι παραγωγοί καταλήγουν χωρίς να φταίνε να πληρώνουν και πρόστιμα πέραν της ολικής απώλειας ενημερότητας.  Ζητήθηκε λοιπόν να απαλλαγεί με άμεση νομοθετική ρύθμιση ο ΛΑΓΗΕ, για κατάλληλο χρονικά διάστημα και μέχρι να εξισορροπηθούν οι πληρωμές του, από την υποχρέωση να ζητάει φορολογική ενημερότητα από τους παραγωγούς για τις πληρωμές.  Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ βρήκε εύλογο το αίτημα το οποίο και θα προωθήσει, σε συνέχεια και επίσημης επιστολής του ΣΠΕΦ προς το αρμόδιο Υπ. Οικονομικών.  

 

·     Στο θέμα των ληστρικών επιτοκίων της τάξης του 10% που πληρώνουν οι παραγωγοί στις δανείστριες τράπεζες πλέον των υπερημεριών για τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ και παρά το οριζόντιο χαράτσι της εισφοράς του ν. 4093 που τους έχει εδώ και ενάμιση χρόνο επιβληθεί, δεν υπήρξε από τις τράπεζες καμία μείωση επιτοκίου μέχρι σήμερα.  Αναφέρθηκαν μάλιστα από τους παραγωγούς συγκεκριμένα παραδείγματα τραπεζών που διαλύθηκαν-συγχωνεύτηκαν στο μεσοδιάστημα (Probank, ATE leasing κ.α.) αλλά οι νέες διοικήσεις τους συνεχίζουν απρόσκοπτα την παλαιά ληστρική κοστολογική πολιτική σαν μην συμβαίνει τίποτα. 

 Οι παραγωγοί στην ανοικτή ενημέρωση-συζήτηση που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου, δεσμεύτηκαν να επανακάμψουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας (όπως έγινε δύο φορές και το περασμένο Φθινόπωρο άλλωστε) αν οι παραπάνω δεσμεύσεις κινδυνεύσουν να μην υλοποιηθούν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Δεκεμβριου 2014 14:27
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.