(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Παντού οι υπερημερίες μειώνονται με εξαίρεση τις ΑΠΕ στο ηπειρωτικό σύστημα

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των για επτά μήνες απλήρωτων επαγγελματιών ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταικά του ηπειρωτικού συστήματος στο ΥΠΕΚΑ.  Κλιμάκιο των συγκεντρωμένων παραγωγών αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του ΣΠΕΦ και τέσσερις ακόμα ανεξάρτητους παραγωγούς συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Κ. Μαθιουδάκη και τον Διευθυντή Γραφείου του Υφυπουργού Ενέργειας κο Ν. Μενδρινό.  Στην συνάντηση αποτυπώθηκαν τα κάτωθι:

 

·   Οι από 30/10/13 δεσμεύσεις του Υφυπουργού για τις πληρωμές δηλαδή αποπληρωμή της παραγωγής  Απριλίου - Μαίου εντός του 2013 και κατά πιθανότητα 90% και του Ιουνίου δεν φαίνεται να υλοποιούνται.  Εκτιμάται ότι με την πολυαναμενόμενη επιστροφή ΦΠΑ των 80 εκατ. ευρώ θα κλείσει ο Απρίλιος και θα καταβληθεί και ο μισός Μάιος.  Η επιστροφή αυτή υπολογίζεται να εκταμιευθεί στις 20 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ. 

 

·     Ο περαιτέρω λόγος αστοχίας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τις πληρωμές συνίσταται στην αδράνεια παύσης των συμψηφισμών που αφορούν τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.  Συγκεκριμένα σε όρους χρημάτων το 1/3 των δικαιούχων πληρωμές από το λογαριασμό ΑΠΕ πληρώνεται με καθυστέρηση  λιγότερη από 2 μήνες έως και καθόλου (ΜΔΝ, οικιακά Φ/Β, που αφορούν συνολικά περίπου 500 εκατ. ετησίως ήτοι 40 εκατ. μηνιαίως) ενώ τα υπόλοιπα 2/3 (παραγωγοί ΑΠΕ ηπειρωτικού συστήματος  αφορούν περίπου 1,1 δις ευρώ ετησίως) πληρώνονται ασύμμετρα στους 7 – 8 μήνες.  Υπενθυμίζεται ότι με βάση την σταθεροποιημένη εδώ και καιρό λογιστική εικόνα του λογαριασμού ΑΠΕ, η σύμμετρη υπερημερία για όλους όσους πληρώνονται από αυτόν είναι 114 ημέρες. 

 

·    Υπό το ανωτέρω πλαίσιο συζητήθηκαν οι ευθύνες της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ ως εκ του νόμου αποκλειστικού διαχειριστή του λογαριασμού ΑΠΕ για την ανισοκατανομή και διακριτή μεταχείριση που προκαλούν μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ πανελλαδικά οι παράνομοι συμψηφισμοί μεταξύ ΔΕΗ – Διαχειριστών - ΛΑΓΗΕ.  Είναι μάλιστα τέτοια η καταστροφή που προκαλεί η μονομερής εκτόξευση των υπερημεριών των παραγωγών ΑΠΕ του ηπειρωτικού, που έχουν ζητηθεί μαζικές νομικές ενέργειες κατά της ζημιογόνου απραξίας της διοίκησης του Λειτουργού στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και των Κωδίκων.

 

·      Τέλος έντονος προβληματισμός εκφράστηκε και για τις τακτές ροές του λογαριασμού από ΗΕΠ και ΕΤΜΕΑΡ που ενώ λογιστικά κινούνται σε ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως δεν συνάδουν με την αδυναμία του Λειτουργού να εξυπηρετήσει μικρότερα υπόλοιπα πληρωμών.  Όποια ανεισποραξιμότητα λογαριασμών και αν υπάρχει από την λιανική, οι καταναλωτές σε κάθε περίπτωση τακτοποιούν συμμέτρως τα σκέλη των λογαριασμών τους και συνεπώς δεν μπορεί εκ της λογικής να ερμηνευθεί η συγκέντρωση του προβλήματος μόνο στις ΑΠΕ. 

 

Ο ΣΠΕΦ ευχαριστεί  τους παραγωγούς που παραστάθηκαν στον κοινό αυτό αγώνα και θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες, επαφές και δράσεις του σχετικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβριου 2014 21:46
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.