(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Να εφαρμοστούν οι κώδικες στις χρηματοροές ΑΠΕ μεταξύ Λειτουργού-Διαχειριστών

Σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταικα (ΣΠΕΦ) την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ για την Ενέργεια και την Ανάπτυξη.
 
Στην τοποθέτηση του συνοπτικά ο κος Λουμάκης αναφέρθηκε στην μη τήρηση δυστυχώς των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος και οι Κώδικες όσον αφορά την διαχείριση της ρευστότητας στην χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα των ροών που αφορούν τις πληρωμές των ανανεώσιμων πηγών, εξ´ ου και η μονομερής εκτίναξη των υπερημεριών μακρία από τον λογιστικά αντιστοιχούντα συμμέτρως μέσο όρο σε μερίδα παραγωγών ΑΠΕ και συγκεκριμένα στο ηπειρωτικό σύστημα.   Όπως πολλάκις έχει γραφτεί και φαίνεται στο ειδικό δελτίο του ΛΑΓΗΕ (ευτυχώς υπάρχει τουλάχιστον λογιστική διαφάνεια), υπό συνθήκες εισφοράς, νέου ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και των υπολοίπων μέτρων σταθεροποίησης που έχουν ληφθεί, νέο έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ δεν παράγεται.  
 
Είίναι λοιπόν προφανές ότι η ορθή ταμειακά διαχείριση της κατάστασης που βιώνουμε, μεσοπρόθεσμα έστω, δεν απαιτεί νέα νομοθεσία αλλά εφαρμογή της υφιστάμενης που είναι πλήρης, από τις διοικήσεις του Λειτουργού, των Διαχειριστών και της ΔΕΗ.  Υπό την έννοια αυτή ο αυτονόητος και ισότιμος καταμερισμός της ελλειπούς έστω ρευστότητας προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, δεν ¨ξεπλένεται ¨ μόνο από πολιτικές ευθύνες μη ανάληψης τάχα νέων πρωτοβουλιών.  Αντίθετα αφορά τον σκληρό πυρήνα των μέχρι χθες τέκνων του κράτους, που σήμερα ωστόσο αφορούν ξεκάθαρα ανώνυμες εταιρείες, δηλαδή της διοίκησης του Λειτουργού που ανέχεται αλλά και των διαχειριστών που διαρυγνύουν με την στάση και τις πρακτικές των παράνομων συμψηφισμών και παρακρατήσεων που εφαρμόζουν, τις αρχές της σύμμετρης μεταχείρισης και που αρνούνται εν τοις πράγμασι να αντιληφθούν τον ρόλο αξιοπιστίας με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας που καλούνται να παίξουν.  
 
Δυστυχώς η κατάσταση ξεπερνά τα συνήθη επίπεδα κρίσης που είχαμε συνηθήσει και ενδέχεται να καταστεί πλήρως ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη, όσον αφορά την βλάβη που προκαλεί στους για επτά μήνες απλήρωτους  παραγωγούς.  Η προχειρότητα, ανισομμέρια και ο οριζόντιος χαρακτήρας που αντιμετωπίζονται μαζικά οι χιλιάδες ιδιώτες συμμετέχοντες στην αγορά, σε αντιδιαστολή με την επιλεκτική μεταχείριση που εφαρμόζουν οι διαχειριστές της αγοράς κατά το δοκούν προς όφελος των δικών τους αποσπασματικά οικονομικών υποχρεώσεων, δημιουργεί ένα ηθικά μη ανεκτό κοντράστ. 
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβριου 2014 21:50
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.