(210) 6854035

  • Δελτία Τύπου ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ για πληρωμές

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) αποτιμώντας συνολικά την κατάσταση στον τομέα των πληρωμών από ΛΑΓΗΕ και κατόπιν εκτενών επαφών το τελευταίο διάστημα τόσο με τους ιθύνοντες όσο και τους θιγόμενους παραγωγούς, συνήλθε και αποφάνθηκε τα εξής:

 

·      Η πρόσφατη δημόσια δέσμευση από 30/10/13 του Υφυπουργού ΠΕΚΑ για  οπωσδήποτε αποπληρωμή της παραγωγής των μηνών Απριλίου και Μαίου και κατά πιθανότητα 90% και του Ιουνίου εντός του 2013, φαίνεται εν τοις πράγμασι να μην επιβεβαιώνεται.

 

·     Το ΥΠΕΚΑ και ο ΛΑΓΗΕ παραμένουν προκλητικά απαθείς στο «όργιο» συμψηφισμών και άνισης μεταχείρισης σε βάρος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και των επαγγελματιών Φ/Β παραγωγών του ηπειρωτικού συστήματος.   Ο ΛΑΓΗΕ μάλιστα που φέρει βαρύνουσα ευθύνη ως εκ του νόμου αποκλειστικός διαχειριστής του λογαριασμού, προκλητικά δεν έχει αναλάβει καμία νομική πρωτοβουλία για να διεκδικήσει / διαφυλάξει τις εισροές των πόρων ΑΠΕ που τον αφορούν και προέρχονται από τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την ΔΕΗ.

 

·     Είναι απίστευτα προκλητικό το γεγονός ότι ενώ από το νέο ΕΤΜΕΑΡ προβλέπονται τακτές εισροές 60 – 70 εκατ. ευρώ το μήνα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ πλέον των 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως από ΗΕΠ, ο ΛΑΓΗΕ για 20 ημέρες τώρα κωλύεται να αποπληρώσει 20 εκατ. ευρώ υπόλοιπα της παραγωγής Μαρτίου.  Οι αριθμοί αυτοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν πως το βολικό για κάποιους κατεστημένο των συμψηφισμών όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά επιτίθεται και «ρημάζει» τα κονδύλια που μας αφορούν και μαζί καταστρέφει τις επιχειρήσεις μας. 

 

·     Οι δικαιολογίες περί δήθεν ανεισπραξιμότητας λογαριασμών ΔΕΗ από τους καταναλωτές για μία ακόμα φορά καταρρέουν. Οι επαγγελματίες Φ/Β παραγωγοί του ηπειρωτικού συστήματος, χωρίς να παράγεται νέο λογιστικό έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ,  είναι οι μόνοι των οποίων οι υπερημερίες εκτοξεύονται στους 7 και πλέον μήνες εν σχέση με όλους τους υπόλοιπους (ΜΔΝ, οικιακά Φ/Β αλλά και συμβατικούς που ο μέσος χρόνος πληρωμής βρίσκεται στους περίπου 2 μήνες) και σε αυτό νόμιμη εξήγηση δεν χωρεί.  Οι καταναλωτές έστω και με διακανονισμούς αποπληρώνουν συμμέτρως τα σκέλη των λογαριασμών τους, οπότε και δεν δικαιολογείται –νομίμως τουλάχιστον- μία μόνο ομάδα παραγωγών να επωμίζεται μόνη της το πρόβλημα.    

Σε συνέχεια των ανωτέρω καλούμε ΟΛΟΥΣ τους επαγγελματίες Φ/Β παραγωγούς σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ (Λ. Μεσογείων 119 – Αθήνα) την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 14.00 μ.μ. 

 

Η κρισιμότητα και δυστυχώς κυνικότητα της κατάστασης επιβάλλουν να είμαστε όλοι εκεί!     

 

Το Δ.Σ. του ΣΠΕΦ  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβριου 2014 21:57
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.