Στις 5 Ιουνίου η δίκη στο ΣτΕ για την εισφορά στα φωτοβολταϊκά

Στις 5 Ιουνίου 2013 προσδιορίστηκε να εκδικαστεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με την διαδικασία της πρότυπης δίκης η προσφυγή κατά της οριζόντιας και ισοπεδωτικής εισφοράς του ν. 4093/2012 επί του τζίρου στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά ύψους 25 – 30%.

Ο ΣΠΕΦ, υπενθυμίζεται, αμφισβητώντας την συνταγματικότητα της ρύθμισης προσέφυγε τον περασμένο Ιανουάριο στο ΣτΕ αιτούμενος την κεντρική εκδίκαση της υπόθεσης κατά της εισφοράς, η οποία μάλιστα και εντάχθηκε στην διαδικασία της πρότυπης δίκης.  Σύμφωνα με την δικογραφία η αντισυνταγματικότητα του μέτρου συνίσταται αφενός στον αναδρομικότητα της ισχύος του, αφού εφαρμόστηκε και στα εν λειτουργία έργα καταστρατηγώντας εκ των υστέρων το πλαίσιο λειτουργίας τους και αφετέρου στον οριζόντιο μη-αναλογικό χαρακτήρα του ασχέτως δηλαδή της φοροδοτικής ικανότητας της εκάστοτε Φ/Β μονάδας.  Τα στοιχεία αυτά είχαν έγκαιρα επισημανθεί και κατά τον νομικό έλεγχο της ρύθμισης από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής πριν την ψήφιση του επίδικου νόμου.  Για τους ίδιους λόγους ο ΣΠΕΦ έχει από 4/1/13 υποβάλλει καταγγελία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Δεκεμβριου 2014 19:41