(210) 6854035

Πρόταση ΣΠΕΦ προς ΔΕΣΜΗΕ σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων αγοροπωλησίας

Μαρούσι, 5 Απριλίου 2011

Προς:     ΔΕΣΜΗΕ
Υπόψη:     Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Αντωνόπουλου Γρηγόρη
Κοιν.:    Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη Τίνας
    Προέδρου Αυτοτελούς Υπηρεσίας ΑΠΕ, Δρ. Χαβιαρόπουλου Παναγιώτη
   
   
Θέμα:   Επιτάχυνση υπογραφών συμβάσεων αγοροπωλησίας Φ/Β Έργων

Αξιότιμε κύριε  Αντωνόπουλε

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε καταρχάς να σας συγχαρούμε για το εξαιρετικό σας ως σήμερα έργο στην Διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ, αλλά και για την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία μας ως Παραγωγοί από Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα. Παρόλο που βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αλλά και βιώνοντας τις δύσκολες συγκυρίες της τραπεζικής χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το «επιχειρείν» στη χώρα μας, ο ΔΕΣΜΗΕ είναι εκείνος που έχει κρατήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ζεστό, με γνώμονα την αξιόπιστη λειτουργία του σε θέματα μηνιαίων πληρωμών των παραγωγών και μακρόχρονης επιχειρηματικής σταθερότητας.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, μετά την ψήφιση του Ν.3851 τον Ιούνιο 2010, το επενδυτικό ενδιαφέρον μικρομεσαίων Φ/Β επενδύσεων (έργα ισχύος μικρότερης των 500kW) είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Σε αυτό συναινεί και η πολιτική της Κυβέρνησης όπως εφαρμόζεται στο Νόμο για τα αγροτικά Φ/Β, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή συρροή αιτήσεων στις τοπικές ΔΕΗ για χορήγηση όρων σύνδεσης με το δίκτυο, αλλά και στον ΔΕΣΜΗΕ για υπογραφή Συμβάσεων Αγοροπωλησίας. Οι αιτήσεις αυτές είναι χιλιάδες στον αριθμό, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα τόσο της ΔΕΗ, όσο και του ΔΕΣΜΗΕ. Σε αυτό έχετε την απόλυτη κατανόηση μας, μιας και είναι γεγονός πως οι ανθρώπινοι και επιχειρησιακοί πόροι κάθε Οργανισμού έχουν τα όριά τους.
Για την ιστορία, εμείς προτείναμε ως Σύνδεσμος (μετά από συνεννόηση με την Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου της ΔΕΗ) το φιλτράρισμα των πραγματικών επενδυτών-παραγωγών από τους «μη έχοντες», για την αποφυγή του μπλοκαρίσματος που σήμερα βιώνουμε. Ο τρόπος που τότε προτείναμε για να αποφεύγαμε την σημερινή κατάσταση, ήταν με την καταβολή της εγγυητικής επιστολής που ζητάει η ΔΕΗ όχι μετά, αλλά προγενέστερα της χορήγησης όρων σύνδεσης, κάτι που δυστυχώς τελικά δεν έγινε αποδεκτό. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε άπαντες, οι «έχοντες» και μη, να υποστούμε μια πρωτοφανή «γραφειοκρατία» η οποία δεν είναι πραγματική αλλά έντεχνη, μιας και όλοι παραδεχόμαστε πως ούτε όλοι αυτοί οι χιλιάδες υποψήφιοι «επενδυτές» έχουν την απαραίτητη οικονομική επάρκεια για τα έργα που αιτούνται, αλλά και λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν έχουν και ούτε θα αποκτήσουν την δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση των επενδύσεων. Από την άλλη πλευρά όμως, τα έργα που μπορούν και πρέπει να γίνουν, οφείλουν να προχωρήσουν και σε αυτό συμφωνούν όλοι.
Σκεφτήκαμε λοιπόν και σας προτείνουμε μια νέα διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων για υπογραφή Συμβάσεων Αγοροπωλησίας μεταξύ Διαχειριστή και Παραγωγού, με σκοπό το «φιλτράρισμα» των πραγματικών επενδυτών σε μικρομεσαία Φ/Β και την προτεραιότητά τους στην υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν αιτηθεί. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως ο μελλοντικός παραγωγός ο οποίος έχει ήδη πληρώσει τα τέλη για τους όρους σύνδεσης με τη ΔΕΗ και ο οποίος έχει σήμερα εγκεκριμένη χρηματοδότηση, πρέπει να πάρει προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Σας καλούμε λοιπόν να απαιτήσετε από το σύνολο των μελλοντικών παραγωγών-επενδυτών που έχουν κάνει αίτηση για υπογραφή σύμβασης αγοροπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ, εφόσον θέλουν να πάρουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων, να σας προσκομίσουν τα παραπάνω στοιχεία.
Πιστεύουμε ότι αν η πρόταση μας υλοποιηθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ, αφενός θα δούμε εντός του 2011 να υλοποιούνται όσα νέα Φ/Β πάρκα μπορεί να χρηματοδοτήσει η σημερινή τραπεζική κατάσταση, αφετέρου θα δώσετε μια ουσιαστική ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα της πράσινης ανάπτυξης. Τέλος, θα αποδείξετε για μια φορά ακόμη την ευελιξία της Υπηρεσίας σας για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πραγματικοί επενδυτές στο χώρο.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και συνεργασία.
 

Με εκτίμηση

Δρ. Κώστας Δανιηλίδης                                                                            Στέλιος Λουμάκης
Πρόεδρος                                                                                                Αντιπρόεδρος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 10:39
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.