(210) 6854035

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ Φ/Β ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΕΚΑ 25/02/2010

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2010

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΚΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

 

Στις 25 Φεβρουαρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ η πρώτη συνάντηση της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους των Συνδέσμων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, μετά από πρόσκληση της κ. Υπουργού στα αιτήματα των φορέων για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων.

 

Στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, συμμετείχαν τέσσερεις Σύνδεσμοι:

 

·         Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), αντιπροσωπευόμενος από τον Πρόεδρο Κ. Δανιηλίδη, τον Αντιπρόεδρο Δ. Μαλαμούλη και τη Γ. Γραμματέα Ο. Αγγελοπούλου

 

·         Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) αντιπροσωπευόμενος από τον Πρόεδρο Χ. Καλυβιώτη, τον Γ. Γραμματέα Γ. Βόκα και τον Ταμία Σ. Μίτμαν

 

·         Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΕΦΕ) αντιπροσωπευόμενος από την Πρόεδρο Σ. Παπαλεξίου και τον Αντιπρόεδρο Σ. Νικολόπουλο και

 

·         Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΒΦΩ) αντιπροσωπευόμενος από τον Πρόεδρο Δ. Κοπελούζο.

 

Από τη μεριά του υπουργείου την κ. Υπουργό πλαισίωσαν ο κ. Δ. Λάλας και ο κ. Κάραλης.

 

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για το αρχικό σχέδιο νόμου, αλλά και την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από Φ/Β με αφορμή την πρόσφατη διαβούλευση. Ζήτησαν από την κ. Υπουργό τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου των Φ/Β στις ομάδες εργασίας του Υπουργείου, μιας και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η κ. Μπιρμπίλη αναγνώρισε το γεγονός αυτό και τοποθετήθηκε πως «ήταν λάθος που αυτό δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα και πως από εδώ και πέρα οι φωνές των φωτοβολταϊκών θα ακούγονται μέσα στο Υπουργείο».

 

Παράλληλα, εκφράστηκε στην  κ. Υπουργό η ανάγκη σαφούς διαχωρισμού του ποσοστού κάθε μορφής ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, προκειμένου να μην κινδυνεύει ο κάθε κλάδος, γνωρίζοντας το μέγεθος του στην αγορά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να επιχειρήσουν σε ένα ξεκάθαρο επενδυτικό πεδίο, το οποίο δεν αντέχει άλλον αιφνιδιασμό.

 

Η κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τους επενδυτές για τη διάθεση του Υπουργείου να διασφαλίσει τη γρήγορη και απρόσκοπτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην χώρα μας, μέσω σταθερού επενδυτικού πλαισίου και μέσω του επικείμενου νόμου που θα κατατεθεί το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες στη Βουλή. «Στόχος του Υπουργείου αποτελεί η άμεση εφαρμοσιμότητα του νόμου και για το λόγο αυτό έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στις μεταβατικές του διατάξεις, ενώ και οι αναμενόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι σχεδόν έτοιμες», τόνισε η κα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με την κ. Υπουργό η αρχική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου παραμένει σταθερή και οι τροποποιήσεις αφορούν σε νομικά θέματα, με σκοπό την επιτάχυνση των επενδύσεων για την πράσινη ανάπτυξη. Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων αναγνώρισαν στην κ. Υπουργό την πρόθεσή της αυτή και την συνεχάρησαν για την ταχύτητα προώθησης του νομοσχεδίου.

 

Όσον αφορά στην τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η Υπουργός υπογράμμισε τη σύνδεση της τιμής της κιλοβατώρας με το ύψος της επιχορήγησης της επένδυσης. Σύμφωνα με της κ. Υπουργό, η πρόσφατη διαβούλευση της τιμής της κιλοβατώρας πραγματοποιήθηκε με το δεδομένο ότι οι επενδύσεις θα στηριχθούν και από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, κάτι που σήμερα δεν είναι δεδομένο. Αναμένεται αποσαφήνιση του σχεδίου του Αναπτυξιακού Νόμου, εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως ανακοινώθηκε ήδη από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, γεγονός που θα διαμορφώσει και την τιμολόγηση των Φ/Β.

 

Ο ΣΠΕΦ τόνισε ότι μείωση της τιμής της ηλιακής κιλοβατώρας στα σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια, δεν αφορά απλά μείωση του κέρδους των επενδυτών, αλλά ολοκληρωτική ακύρωση των επενδυτικών σχεδίων. «Τα επενδυτικά αυτά σχέδια έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν ήδη δαπανήσει υπέρογκα ποσά (έχουν εξαντλήσει την ρευστότητα της ιδίας συμμετοχής) και είναι ένα βήμα πριν από τον τραπεζικό δανεισμό, αναμένοντας κυρίως την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ή την υπογραφή με τον ΔΕΣΜΗΕ. Ενδεχόμενη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας θα ακυρώσει και την μελλοντική ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά κυρίως την εγκεκριμένη χρηματοδότηση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ.

 

Η κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι τα έργα σε εξέλιξη δεν θα επηρεαστούν και ότι τα επενδυτικά τους πλάνα μπορούν να εξελιχθούν όπως έχουν αρχικά σχεδιαστεί και κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μείωση της τιμής της κιλοβατώρας θα αφορά τα μελλοντικά έργα. Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι οι μελλοντικές επενδύσεις είναι πλέον βιώσιμες ακόμη και χωρίς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, με την προϋπόθεση όμως να ισχύσει ο πολύ πρόσφατος νόμος 3734/2009, όσον αφορά την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας. Η κ. Μπιρμπίλη τοποθετήθηκε ότι το Υπουργείο θα αξιολογήσει δύο δεδομένα τιμολόγησης, ένα χωρίς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο με τις γνωστές τιμές της κιλοβατώρας, και ένα με ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο και μειωμένες τιμές.

 

Συζητήθηκαν και άλλα εξίσου σημαντικά θέματα των φωτοβολταϊκών επενδύσεων. Ο ΣΠΕΦ μετέφερε στην κα Υπουργό πραγματικά παραδείγματα προβλημάτων που συναντούν οι υποψήφιοι παραγωγοί κατά τη διαδικασία αδειοδότησης σε τοπικό επίπεδο, ειδικά στις κατά τόπους Πολεοδομίες. Η κ. Υπουργός έδωσε την ξεκάθαρη θέση της, πως μέσω ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με τους φορείς, το Υπουργείο θα παρεμβαίνει άμεσα για να ξεδιαλύνει τέτοια φαινόμενα και κάλεσε τον ΣΠΕΦ να προβαίνει σε καταγγελίες οποιωνδήποτε τέτοιων περιπτώσεων.

 

Κλείνοντας τη συνάντηση η οποία τελέστηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο ΣΠΕΦ παρέδωσε γραπτώς στην κ. Υπουργό και στους συνεργάτες της, τα αιτήματα και τις προτάσεις του με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, την πρόταση του όπως αυτή κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση καθώς και την παρουσίαση των μελών του που τον νομιμοποιούν. Στο τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ εξέφρασε στην κα Μπιρμπίλη πως «παρά τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις, οι οποίες ήταν μια σαφής ένδειξη του πανικού που κατέλαβε όλους τους παραγωγούς εξαιτίας της δημόσιας διαβούλευσης για την ενδεχόμενη μείωση της τιμής της κιλοβατώρας, έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό σας και είμαστε σίγουροι ότι θα πράξετε το ορθό».

 

Όλοι οι εκπρόσωποι διαβεβαίωσαν την κ. Υπουργό για την αμέριστη στήριξή τους στο δύσκολο έργο της και είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή της για συνεργασία και επικοινωνία, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στην ανταλλαγή απόψεων και όλα όσα συζητήθηκαν να γίνουν άμεσα πράξη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Δεκεμβριου 2014 09:08
επιστροφή στην κορυφή

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.