(210) 6854035

Καταργείται η αρτιότητα για μονάδες εώς 20 kWp - Υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ

Αναρτηθηκε .

Πράσινο φως για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10 ΚW στις ταράτσες και τις στέγες των κτιρίων αλλά και σε οικόπεδα δόθηκε χθες από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στις 6 Ιουλίου 2009, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών (Φ/Β) στα κτίρια, αλλά και την απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η υπογραφή αυτή έλαβε χώρα μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΣΠΕΦ με τον ΣΕΦ, μέσω του Μέγαρου Μαξίμου. Με την υπογραφή αυτής της ΚΥΑ κλείνει το τελευταίο νομικό κενό στην διαδικασία ίδρυσης και εγκατάστασης Φ/Β επενδύσεων στην Ελλάδα.

Με τις δύο αυτές ΚΥΑ ξεκαθαρίζονται οι πολεοδομικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση Φ/Β τόσο στις στέγες όσο και στα οικόπεδα. Στέγες
Φωτοβολταϊκά μικρής ισχύος θα μπορούν πλέον να τοποθετούνται στις στέγες και τις ταράτσες σπιτιών και άλλων κτιρίων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για τη σύνδεση των φωτοβολταϊκών με τη ΔΕΗ, η οποία θα αγοράζει το ρεύμα στην τιμή των 55 λεπτών ανά κιλοβατώρα, θα απαιτείται η προσκόμιση των σχεδίων του κτιρίου (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης) θεωρημένων από την Πολεοδομία, καθώς και επιπρόσθετα η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία (διαδικασία μίας εβδομάδας).

Περιοχές εκτός σχεδίου
Ειδικά για τις εκτός σχεδίου περιοχές, από το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση δεν αφορά κτίρια αλλά οικόπεδα στα οποία θα εγκατασταθούν Φ/Β συστήματα, ακόμη και πάνω από 150 ΚW. Ειδικότερα:

Για εγκατάσταση Φ/Β ισχύος μικρότερης των 20 ΚW δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την αρτιότητα των οικοπέδων, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, απαιτείται έγκριση από την Πολεοδομία για εργασίες μικρής κλίμακας.

Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος από 20 έως 150 ΚW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, απαιτείται η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία (σύμφωνα με το ΦΕΚ 114Δ/17-2-2004).

Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ από 150 ΚW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και έγκριση εργασιών όπως προδιαγράφεται στο Ν.3734/2009, η οποία χορηγείται έπειτα από αίτηση στην Πολεοδομία. 

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.