(210) 6854035

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό βάσει του καταστατικού του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για Πανελλαδικό κατ’ εξοχήν επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματικό σύνδεσμο αφού τα μέλη όλα έχουν υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε περισσότερα..

Η ελληνική εμπειρία του μοντέλου των διαγωνισμών ΡΑΕ στο επίκεντρο της CISOLAR 2019

Cisolar 2019 Λουμάκης    Cisolar 2019    Cisolar 2019

κάντε κλίκ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ κος Στέλιος Λουμάκης παρέστη ομιλητής στο διεθνές συνέδριο CISOLAR 2019 στο Κίεβο της Ουκρανίας την Τρίτη 16 Απριλίου.  Στο συνέδριο πέραν των Κυβερνητικών και θεσμικών παραγόντων και φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας που το φιλοξενεί, παρέστησαν εκπρόσωποι της αγοράς των φωτοβολταϊκών από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μέχρι το Καζακστάν και την Ιδία.  Το παρόν επίσης έδωσαν εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αφού το συνέδριο ακολουθεί διήμερη διεθνής σχετική έκθεση.  Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις ως προς την αύξηση του βαθμού απόδοσης των ηλιακών κυψελών με τελικό γνώμονα την διατήρηση της πορείας μείωσης του σταθμισμένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά.    

Ο κος Λουμάκης αφού παρουσίασε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα προσεγγίζοντας η χώρα μας με επιτυχία τον Ευρωπαϊκό της στόχο για ανανεώσιμη διείσδυση το 2020 στο 18% επί της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης (επετεύχθη 16.95% διείσδυση το 2017), προχώρησε στην παρουσίαση των εμπειριών και των προκλήσεων του μοντέλου των διαγωνισμών ΡΑΕ.  Η χώρα μας όπως είναι γνωστό έθεσε σε πλήρη ανάπτυξη το σχετικό μοντέλο ανταγωνιστικών διαδικασιών το 2018 σε συνέχεια της  πιλοτικής του εφαρμογής ήδη τον Δεκέμβριο του 2016 σε εφαρμογή του ν. 4414.  Αν και στην πορεία το 2018 παρουσιάστηκαν ισχυρότατες προκλήσεις στο να διατηρηθεί μια ισορροπημένη συμμετοχή και ανάπτυξη στα νέα φωτοβολταϊκά και από τους μικρομεσαίους, εντούτοις αξιοποιώντας τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ και σε συνέχεια ευρύτατου διαλόγου με τους επενδυτές, η χώρα μας φαίνεται να εξασφαλίζει, τουλάχιστον επί του παρόντος, την βιώσιμη συμμετοχή όλων των κατηγοριών επενδυτών στις νέες ΑΠΕ.  Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που προετοιμάζονται και αυτές για την εφαρμογή διαγωνιστικών διαδικασιών στα νέα φωτοβολταϊκά έργα και όχι μόνο, εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές εμπειρίες και διδάγματα στην πορεία εφαρμογής τους.    

Τέλος, παρουσιάστηκαν επιγραμματικά οι προκλήσεις της αγοράς εξισορρόπησης και η πρόσφατη αλλαγή σε single pricing model στην Ελλάδα για την εκκαθάριση των αποκλίσεων, ανοδικών ή καθοδικών, των νέων έργων ΑΠΕ σε όποια από αυτά ανά τεχνολογία θα υπόκεινται στο Target Model σύμφωνα με τον ν. 4414. 

 

Επισυνάπτεται ολόκληρη η παρουσίαση του κου Λουμάκη. Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε την παρουσίαση 

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.