(210) 6854035

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • ΣΠΕΦ, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

  • 1
  • 2

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό βάσει του καταστατικού του την προάσπιση των συμφερόντων των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Πρόκειται για Πανελλαδικό κατ’ εξοχήν επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματικό σύνδεσμο αφού τα μέλη όλα έχουν υλοποιήσει επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Διαβάστε περισσότερα..

Απόφαση ΡΑΕ για διατήρηση εφεδρειών και ωριαίο πλαφόν της ΠΧΠΕΛ στα 15 ευρώ/MWh

Η διατήρηση του υπολογισμού των περιορισμών εφεδρείας στην επίλυση του εικονικού ΗΕΠ σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ συνιστά δίκαιη εξέλιξη. Πρώτος και μάλλον μόνος ο ΣΠΕΦ είχε αντιληφθεί, επισημάνει και επιμείνει έγκαιρα στην κρισιμότητα του ζητήματος κατά την τοποθέτηση του στην δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, που αντιθέτως εισηγείτο να αφαιρεθούν όλες και μονομιάς καθιστώντας έτσι την εικονική ΟΤΣ άρα και την ΠΧΠΕΛ πλασματική και υποτονική.  Η απόφαση της ΡΑΕ λοιπόν είναι στην σωστή κατεύθυνση και εντός του πνεύματος αλλά και του γράμματος του ν. 4414, πως οφείλει να επιλύεται ο εικονικός ΗΕΠ βάσει του ίδιου μηχανισμού αγοράς και υπό πραγματικές κάθε φορά συνθήκες αλλά χωρίς τις ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.   
 
Σε ότι αφορά το ωριαίο πλαφόν που θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά στο χαμηλότερο επίπεδο των 15 ευρώ/MWh από Οκτώβριο αναδρομικά και όχι των 40 ευρώ/MWh που ίσχυε από τον Ιανουάριο, η επίδραση όπως παρακάτω δίνεται με αριθμούς δεν είναι αρνητική για τον ΕΛΑΠΕ, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία που προκύπτουν μέχρι σήμερα για το διάστημα των μηνών από Οκτώβριο μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου και πάντοτε σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη τιμή στόχο της ΠΧΠΕΛ των ~7,5 ευρώ/MWh, ήτοι έσοδα στα 370 εκατ. ετησίως
 
Για τον Οκτώβριο 2016 λοιπόν με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 4,4 ευρώ/MWh στα 3,8 ευρώ/MWh και τα τελικά έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισέπραττε το 50%) από τα 8,3 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 7,2 εκατ. ευρώ.
 
Για τον Νοέμβριο 2016 με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 10,6 ευρώ/MWh στα 5 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισέπραττε το 50%) από τα 21,1 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 10 εκατ. ευρώ.
 
Για τον Δεκέμβριο 2016 με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 15,6 ευρώ/MWh στα  6,1 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισέπραττε το 50%) από τα 37,5 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 14,7 εκατ. ευρώ.
 
Για τον Ιανουάριο 2017 με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 21,3 ευρώ/MWh (με ωριαίο πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh που ίσχυε) στα  10,5 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισπράττει το 100%) από τα 108 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 53,4 εκατ. ευρώ.
 
Για τον Φεβρουάριο 2017 (διάστημα μέχρι την 12η) με το νέο πλαφόν η ΠΧΠΕΛ μειώνεται από τα 22,5 ευρώ/MWh (με ωριαίο πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh που ίσχυε) στα 10,9 ευρώ/MWh και τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ (βάσει του ν. 4414 εισπράττει το 100%) από τα 41,2 εκατ. ευρώ πέφτουν στα 20 εκατ. ευρώ.
 
Σωρευτικά λοιπόν για τους μήνες αυτούς η μεσοσταθμική μοναδιαία ΠΧΠΕΛ με το ωριαίο νέο πλαφόν των 15 ευρώ/MWh αναδρομικά από 1/10/16 διαμορφώνεται στα 7,1 ευρώ/MWh δηλαδή σχεδόν ταυτόσημη με την προσδοκώμενη τιμή στόχο των 7,5 ευρώ/MWh βάσει και της εκτίμησης του ΑΠΘ.

Η ενεργός συνεισφορά των ΑΠΕ στην κάλυψη του φορτίου στις 9-10 Ιανουαρίου

 
Σε συνέχεια και νέων ανακριβειών που είδαν το φως της δημοσιότητας για την συνεισφορά της διακοψιμότητας και δήθεν όχι των ΑΠΕ στις 9-10 Ιανουαρίου 2017 αυτή τη φορά, αφού οι μύθοι για δήθεν μη λειτουργία των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών στις 23-24 Δεκεμβρίου 2016 είχαν καταρρεύσει σε συνέχεια ακριβώς προηγούμενου ΔΤ-τεχνικής ανάλυσης του ΣΠΕΦ, ο Σύνδεσμος μας προέβη σε πρόσθετη σύντομη τεχνική απάντηση επισυνάπτοντας από τα πρωτογενή απολογιστικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ πίνακα με την ενεργό συμμετοχή των ΑΠΕ (πλην των μεγάλων κατανεμόμενων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ) και για τις ώρες των ημερών αυτών.  Αποδεικνύεται λοιπόν πως και για την περίοδο του Ιανουαρίου αυτή, οι ΑΠΕ συνεισέφεραν ενεργά έως και 1.000 απολύτως κρίσιμα MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα.  
 
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η δημοσιοποίηση από τον ΑΔΜΗΕ των πρωτογενών ωριαίων στοιχείων κατανάλωσης των πελατών ΥΤ (αναρτώνται με χρονοκαθυστέρηση τριμήνου), ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και για το πόσα εν τέλει MW (επί της αρχής πέριξ των 200 έως 300 MW) οι αμοιβόμενοι διακοπτόμενοι καταναλωτές αυτοί συνεισέφεραν στον περιορισμό του φορτίου.  
 
Επισυνάπτεται ο πίνακας με την ωριαία ενεργό έγχυση των ΑΠΕ για τις δύο αυτές κρίσιμες ημέρες του Ιανουαρίου.

Στόχος μας

vision
Η προάσπιση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του σωματείου.


vision
Η μελέτη προβλημάτων σχετικών με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και συστήματα καθώς και η επίλυση τους.

Επικοινωνία

world-map

Η έδρα μας: 
Διεύθυνση: Γ' Σεπτεμβρίου 144, 112 51 Αθήνα, Ελλάς
6ος Όροφος

+30 210 6854035

Αν επιθυμείτε να γίνετε μέλος παρακαλούμε κατεβάστε την αίτηση εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας και ταχυδρομείστε την στα γραφεία του Συνδέσμου στην πιο πάνω διεύθυνση, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.